Agaat

AGAATSOORTEN
Agaat is een onzuivere variëteit van chalcedoon, een compacte vezelige vorm van kwarts, die is opgebouwd uit microscopisch kleine, vezelvormige kristalletjes.
Kenmerkend voor agaat is dat het bestaat uit banden of andersoortige patronen van verschillende gekleurde lagen chalcedoon. Deze verschillende kleuren worden veroorzaakt door verschillen in insluitsels en andere onzuiverheden in de verschillende lagen. Deze lagen zijn gewoonlijk niet zichtbaar als de agaat in het veld wordt gevonden of uitgegraven (meestal in de vorm van knollen of verborgen in grote kwartskristallen). Pas als de knollen worden gespleten worden de prachtige patronen zichtbaar. Hierdoor is agaat zo geliefd als edelsteen.
Er zijn verschillende soorten agaat:
Concentrische agaat: is agaat dat laagsgewijs is afgezet. Hierbij ontstaan uiteindelijk knollen van evenwijdige of zelfs concentrische, verschillend gekleurde lagen.
Versteend hout: is gefossiliseerd hout waarbij het organische materiaal (het hout) is vervangen door siliciumoxyde.
Mosagaat: is doorschijnend tot doorzichtig, soms kleurloos, maar meestal wat wittig of grijs. Kenmerkend zijn de mos- of boomvormige vertakkende insluitsels van ijzer- of mangaanoxyde.
Onyx: lijkt veel op agaat, maar wordt als een andere variëteit van chalcedoon beschouwd. De lagen zijn afgezet in evenwijdige horizontale of verticale vlakken op een basis. Onyx is zeer geliefd voor oorhangers en broches. Het wordt vaak gebruikt voor verzonken gravures.

TOEPASSINGEN
Agaat wordt vaak geslepen in dunne plaatjes, die worden gebruikt voor sieraden of glanzend gepolijst verwerkt in oorhangers en broches.
Omdat agaat vocht absorbeert (het is Poreus), is het eenvoudige kunstmatig te kleuren om de tekening te versterken en de commerciële waarde te vergroten. De meeste goedkopere sieraden en curiosa die in winkels te koop zijn, zijn op deze manier kunstmatig gekleurd.
Natuurlijk heeft niet alle agaat de prachtige gekleurde banden. Deze minder opvallende stukken hebben nog altijd industriële waarde. Agaat wordt veel gebruikt als slijpmiddel voor schuren en polijsten van vergelijkbare maar iets minder harde materialen. Ook word het gebruik voor de produktie van stampers en vijzels, die nog steeds worden gebruikt door scheikundige en apothekers.

KENMERKEN
Agaat is een variëteit van chalcedoon en – evenals kwarts en opaal – een verbinding van silicium en zuurstof (de twee algemeenste elementen van de aardkorst): siliciumoxyde. Als siliciumoxyde een verbinding aangaat met één of meer metalen, dan spreken we van een silicaat.
Kenmerkend voor agaat is dat het is opgebouwd uit lagen chalcedoon van verschillende kleur en poreusheid. Bij sommige agaatsoorten zijn de verschillende kleuren niet geordend in banen, maar in grillige vertakkende patronen (mosagaat).
Chalcedoon (en dus agaat) is opgebouwd uit vezelvormige kristalletjes, die meestal evenwijdig zijn geordend.
Agaat wordt gevonden in de vorm van knollen en massieve afzettingen. Als gevolg van de vezelige structuur is agaat niet splijtbaar. Als je er met een hard voorwerp op slaat, ontstaat er een schelpvormige breuk.
Agaat is niet zo zwaar. Het weegt ruim twee keer zo vaal als een gelijk volume water.

HERKOMST
Agaat word gevonden in de vorm van afgeronde Knollen; vaak in de holte van vulkanische lava’s zoals basalt. Op de Binnenzijde van de holtes wordt het agaat laag voor laag afgezet; vaak, maar niet altijd, afwisselend rode en witte lagen.
De beroemdste vindplaats van agaat was bij Idar-Oberstein in Duitsland. Hier werd vanaf 1548 agaat van edelsteen kwaliteit gewonnen. Tegenwoordig zijn de vindplaatsen uitgeput, maar nog steeds is het de belangrijkste plaats ter wereld voor de bewerking van agaat. Deze word nu ingevoerd vanuit Brazilië en Uruguay, waar de afgelopen honderd jaar rijke kwartsafzettingen zijn gevonden. Andere goede vindplaatsen van agaat zijn in China, Egypte, de Italiaanse Alpen, Madagaskar en Mexico. Agaat is ook te vinden in de krijtkusten aan weerszijden van het kanaal.
De beste mosagaat komt uit India. Er zijn ook goede vindplaatsen van mosagaat in China en de Verenigde Staten.
Het beroemdste versteende woud is het ‘Petrified Forest’ in Arizona in de Verenigde Staten.

EIGENSCHAPPEN
Groep: Oxyden
Kristalstelsel: Trigonaal
Chemische formule: SiO2
Hardheid:6,5
Dichtheid:2,60
Splijting: Geen
Breuk: Schelpvormig
Kleur: Zeer variabel, in lagen
Streep: Wit
Fluorescentie: Geen

GENEESKRACHTIGE WERKING
helpt bij kwalen aan de luchtwegen, bij ademnood en astmatische problemen. Helpt bij hoge bloeddruk en de gevolgen hiervan zoals oorsuizing, warmteprikkels en duizeligheid. Bij koorts neemt hij de warmte over en zorgt voor een normale temperatuur, stimuleert de spijsverteringen en is goed tegen gastritis. Het heelt de ogen, maag en baarmoeder en reinigt het lymfstelsel en de alvleesklier. Het verstevigt de bloedvaten en geneest huidaandoeningen, gaat ontkalking tegen en helpt tegen gewrichtspijn.
grillige agaat – doorbreekt rechtlijnigheid, regelmatig
gelijnde agaat – maakt rustig.
Aardende steen die evenwicht schept, vergroot zelfvertrouwen omdat helpt jezelf te accepteren, stimuleert zelfanalyse, helpt concentratie te verbeteren. Overwint negativisme en verbittering van het hart, geeft moed om opnieuw te beginnen, verhoogt het bewustzijn.

Return to Top ▲Return to Top ▲